Karácsonyfából megújuló energia

Folytatódik a fenntartható pécsi hagyomány az otthonok melegéért

A Pannon Hőerőmű Zrt. 2024-ben is folytatja az elmúlt évek sikeres gyakorlatát és a karácsonyi időszak után fogadja a begyűjtött fenyőhulladékot. A Veolia csoport tagjaként, a körforgásos szemléletet követve ugyanis a pécsi erőmű lehetőséget teremt az ünnepek után kidobott, feleslegessé vált karácsonyfák biomassza formájában történő hasznosítására. A város meghatározó gazdasági szereplőjeként a társaság több mint 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtéséről gondoskodik, az új évi időszakban felgyülemlő karácsonyfák energetikai hasznosítása pedig hozzájárul a körforgásos gazdasági modell megvalósulásához.

A Veolia Energia Magyarország pécsi erőművénél már hagyománynak számít a környező településeken az ünnepek után kidobott karácsonyfák összegyűjtése és energetikai célú hasznosítása, így idén is sor kerül a karácsonyfamentő akcióra.

Évente közel 2 millió élő fenyőfát állít a magyar lakosság az ünnepekre, azonban január beköszöntével a feleslegessé vált karácsonyfák az utcára, vagy rosszabb esetben a hulladéklerakókba kerülnek, ami nem megfelelő megoldás, hiszen a fenyőhulladék nehezen komposztálható, illetve nagyon sok helyet foglal el a lerakókban. A Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. azonban az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott, feleslegessé váló fákat, és biomasszaként hasznosítja újra a város erőművében. A fák így megváltozott formában ugyan, de az ünnepi időszak után is hozzájárulnak a pécsi otthonok melegéhez, ezzel biztosítva a körforgásos gazdaság hatékonyságát.

A fák elszállításáról a Biokom Nonprofit Kft. fog gondoskodni az elkövetkezendő időszakban a saját menetrendjük szerint, így a pécsi lakosoknak csupán ki kell majd tenniük a fákat otthonaik elé. Az aprítási munka zökkenőmentessége érdekében fontos, hogy amikor elhelyezik a lakosok a gyűjtőhelyeken a fákat, mentesítsék azokat minden olyan tárgytól – szaloncukroktól, műanyagdíszektől, füzérektől és égősoroktól – amelyek nem minősülnek biomassza alapanyagnak. 

A kidobásra szánt fenyőfákat az erőmű fogadóterében mobil aprítógépek segítségével aprítják fel, majd az előkészített faanyag bekerül az ömlesztettbiomassza-felhasználó egységbe, ahol magas gyantatartalmuk miatt más tüzelőanyagokkal – például mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal – keverik össze a hatékonyság és a kazánok védelme érdekében.

Az erőmű jelentős mennyiségű tiszta, zöld energiát állíthat elő a városszerte begyűjtött több tízezer karácsonyfa újbóli felhasználásával. A várhatóan mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék nagyjából 85 lakás fűtéséhez elegendő energiát lesz képes biztosítani egy teljes hónapig. 

 „A Veolia csoport elkötelezett a fenntarthatóság és a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű hasznosítása mellett. A valódi cselekvés szempontjából kiemelkedően fontosak azok az időszakok, amikor lényegesen több hasznosítható hulladék keletkezik. A Pannon Hőerőmű Zrt. a karácsonyfagyűjtő akciójával nem pusztán megújuló energiaforrást biztosít a helyieknek, de még a hulladékgazdálkodást is segíti, teljes mértékben mentesítve az utcákat, lerakókat az eldobott, elszáradt fáktól” – emelte ki Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Pannon Hőerőmű Zrt. 31 500 lakás és 480 intézmény fűtését biztosítja Pécsett. A város lakosai a jövőben is számíthatnak az ünnepi időszakot követő, körforgásos gazdaságot szem előtt tartó akciókra, valamint a megbízható távhőellátásra.