Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary Magyarország legmodernebb erőművének megvásárlásáról.

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.

2024. február 14-én a nemzetközi Veolia Csoport magyarországi tagvállalata, a Veolia Invest Hungary Zrt. adásvételi szerződést írt alá a német hátterű Uniper Csoporttal a gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. 

A 2011-ben átadott, majd 2017-ben és 2021-ben hatékonyság- és kapacitásnövelő felújításon átesett Győr-Moson-Sopron vármegyében található gönyűi erőmű Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőműve. A 428 MW beépített villamosenergia-teljesítőképességgel rendelkező erőmű kiemelt hatásfokkal üzemel, és Magyarország villamosenergia-termelésének közel 8%-át adja, ezáltal mintegy 600.000 fogyasztó részére biztosítva villamos energiát.  Az erőmű kulcseleme az ország kritikus infrastruktúrájának, mivel képes a teljes hazai villamosenergia-hálózat kiesése esetén hálózatvisszaindulási, ún. black start szolgáltatásra.

Az erőmű a tartósan elérhető legmodernebb és legjobb technológiát képviseli, és a rendszerszintű kiegyenlítő szabályozási kiegészítő szolgáltatások piacának legnagyobb szereplője. Rugalmas szabályozhatósága révén képes ugyanis rendszerszintű kiegyenlítő szabályozás biztosítására, amely az egyre dinamikusabban növekvő, azonban bizonytalanul előrejelezhető, időjárásfüggő megújuló termelés mellett elengedhetetlen.

Az erőmű jól illeszkedik a Veolia hosszú távú magyarországi stratégiájába és energetikai portfóliójába, hiszen a vállalat immár 10 gázon, valamint megújuló erőforrásokon alapuló nagyerőművet üzemeltet Magyarországon.

„Ez a megállapodás összhangban van a rendszerszintű szolgáltatások fejlesztésére irányuló törekvéseinkkel, amelyek az európai villamosenergia-hálózat stabilitásának alapvető elemei. A magyar energiapiac történelmi szereplőjeként örülünk, hogy megerősíthetjük ottani jelenlétünket, hogy még inkább hozzájáruljunk a helyi villamosenergia-rendszer kiegyenlítésének támogatásához” ─ emelte ki Estelle Brachlianoff, a Veolia csoport vezérigazgatója.

„A Gönyűi Erőmű megvásárlásával megerősíthetjük cégcsoportunk stratégiáját, amely a hatékony villamosenergia-termelést, a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználását tűzte ki céljául. A tranzakció tovább erősíti szakmai elkötelezettségünket a magyarországi energiaszektor iránt, amelyben több mint 25 éve vagyunk jelen. Szaktudásunk és tapasztalatunk biztosíték arra, hogy az erőművet felkészülten fogjuk integrálni és biztonságosan üzemeltetjük majd hosszú távon” ─ tette hozzá Palkó György, a magyarországi Veolia csoport országigazgatója.

 

A tranzakció várhatóan 2024. harmadik negyedévében zárul le.