Csapatverseny a biztonságos munkavégzésért

Így telt a Veolia első Munkavédelmi Napja

Több mint száz munkatársunk részvételével zajlott az első vállalati Munkavédelmi Nap szeptember 18-án a kispesti erőműben. Az esemény célja nem csupán a verseny volt, hanem a tanulás, a gyakorlatszerzés és a közösségépítés is, mindez pedig egy vidám és kellemes nap keretein belül. A nap folyamán összesen 16 hatfős csapat mérte össze tudását különböző munkavédelmi feladatokban, amelyek az elsősegélynyújtástól a tűzvédelmi gyakorlatokig terjedtek.

Szeptember 18-án az ország több pontjáról 15 leányvállalat és telephely hat-hat fős csapata képviseltette magát a Veolia Munkavédelmi Napján. Azeseményen a résztvevőkhöz vállalatunk menedzsmentje is csatlakozott, így 16 csapat kezdhette meg a versenyt a rendhagyó eseményen. A menedzsment alkotta csapat mellett az indulók között ott volt a nyíregyházi erőmű, a debreceni erőmű, a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft., a VWS, a Pannon-Biomassza logisztika, a Pannon-Biomassza labor, az oroszlányi erőmű, a Pannon Hőerőmű, a bakonyi erőmű, a Bakony-Távhő az erőművel kiegészülve, a Dorog-Promtávhő vegyes, a BERT kispesti és újpesti erőművei, a Szegedi Vízmű, és a Távhő vegyes csapata is.

„Tanuld meg és gyakorold”

Az eseményt Palkó György országigazgató úr nyitotta meg, aki rávilágított arra, hogy a Veolia számára kiemelkedően fontos a munkavédelem, valamint az, hogy minden dolgozó betartsa a vállalat 12 pontos úgynevezett „életmentő szabályzatát”, hiszen ez biztosítja, hogy a munka végeztével mindenki egészségesen és sérülések nélkül térhessen haza a mindennapokban. A munkavédelmi hét keretei között, a biztonságos munka jegyében rendeztük meg idén először a Munkavédelmi Napot is, amelyen a munkatársaink felügyelt keretek között, izgalmas eszközök segítségével bővíthették tudásukat a munkavédelmi szabályokról.

„A 10. munkavédelmi hét egy különleges jubileum, ezért szerettünk volna valami újat hozni a vállalat életébe. A mai verseny, mindamellett, hogy természetesen verseny, mégsem csupán az. Arról is szól, hogy mindenki tanuljon, készüljön, gyakoroljon, együtt legyünk, és jól érezzük magunkat ezen a csodálatos napon, nem utolsó sorban pedig, hogy vigyázzunk egymásra” – emelte ki Palkó György.

A színpadon őt Humenyik Zsolt, budapesti regionális igazgatónk követte, aki többek között megosztotta a résztvevőkkel, hogy a munkavédelem olyan terület, amelybe rengeteg energiát fektet a vállalatcsoport minden tagja, de az eredménye sokszor nem látványos. Az elmúlt öt évben a csoport minden statisztikája balesetmentes működést mutatott, ezzel ösztönözte arra a résztvevőket, hogy a jövőben is kiemelt figyelmet fordítsanak saját és munkatársaik épségének megőrzésére.

A Munkavédelmi Napon a versenyzők nyolc állomáson tűzvédelmi feladatokkal, elsősegély nyújtással, védőeszközökkel, magasban végzett munkával és a Veolia munkavédelmi szabályaival kapcsolatos feladatokkal találták szemben magukat. A délelőtti és a délutáni versenyblokkban a csapattársak nem csak a nyertes címért küzdöttek, de sokan saját félelmeiket is legyőzték, például a magassággal kapcsolatban, valamint elsősegélynyújtási készségeiket is tesztelhették.

A programok lehetőséget nyújtottak a dolgozóknak arra, hogy egy biztonságos környezetben készülhessenek fel stresszes helyzetekre, esetleges problémákra és olykor játékos feladatok keretében, akár VR-szemüvegek segítségével, tanulhassák meg kezelni az esetlegesen felmerülő problémákat.

Az egész napos küzdelemből végül a kispesti erőmű csapata került ki nyertesen, így ők állhattak fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára az első Munkavédelmi Napon. A második helyen azonban holtverseny alakult ki, így a végső sorrendről egy villámkérdés döntött. Ennek köszönhetően a WVS csapata a második, a nyíregyházi erőmű pedig a harmadik helyen végzett.