Fennállásának 110. évfordulóját ünnepli a Kelenföldi Erőmű

Az 1914-ben üzembe helyezett erőmű Budapest egyik legfontosabb energetikai létesítménye, amely egyszerre segíti a főváros villamosenergia- és távhőellátását, miközben folyamatosan képes megújulni és alkalmazkodni a növekvő energiaigényekhez.

Idén ünnepli működése megkezdésének 110. évfordulóját a Veolia Magyarország cégcsoporthoz tartozó Kelenföldi Erőmű. 

Az áramfejlesztő telep építését Reichl Kálmán műegyetemi tanár tervei alapján 1912-ben kezdték el, az áramszolgáltatás pedig 1914. június 18-án indult el. Technológiai érdekesség, hogy a létesítmény volt Budapest első váltóáramú erőműve, ekkoriban ugyanis világszerte vita folyt a szakemberek között arról, hogy az egyenáram vagy a váltóáram alkalmasabb a tömegellátásra. A versenyből végül a váltóáram került ki győztesen.

A beruházásnál az akkori elérhető legjobb technológiát szerették volna megvalósítani, azonban az első világháború kitörése miatt a fejlesztések emiatt csak az 1920-as években gyorsultak fel. Újabb kazánokat állítottak üzembe és megépítették a II. kazánházat, amellyel kialakult a telep mai képe a jellegzetes óratoronnyal. A vállalat máig legismertebb épülete az art deco stílusú központi vezénylő, amely belső tereivel és világító ablakaival egyedülálló ipari műemlék. Több mint egy évszázados történelmével a Kelenföldi Erőmű beírta magát Budapest és Kelenföld ipartörténelmébe. Fontos szereplője az országos energiaellátásnak, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hosszútávon megbízható szolgáltató maradhat.

110 év alatt az erőmű folyamatosan változott és fejlődött. Ma már csak az eredeti épületegyüttes egy része üzemel, korszerű technológiával felszerelve. A legtöbb épületrész, köztük a hatalmas kazántermek és vezénylő helyiségek többsége, ipartörténeti műemlék, amelyekben már nem dolgoznak az erőmű munkatársai. Napjainkban ezek az impozáns épületek gyakran filmes szakemberek és zenekarok számára biztosítanak forgatási helyszínt.

2019-ben felújították a hőhasznosító kazánt, amelynek köszönhetően növelték az üzembiztonságot, 2023-ban pedig a forróvíz- és gőzkazánok átalakítását végezték el, amelynek köszönhetően a kazánok hosszú távon teljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is. A villamosenergia-termelő eszközpark piacképességének fenntartása és a vállalattól elvárt energiamennyiség megbízható teljesítése érdekében minden évben tervezett karbantartási munkát végeznek az erőműben. A távfűtés zökkenőmentes szolgáltatása miatt az ellátó rendszerek fenntartása is kötelezettsége a vállalatnak, amelynek folyamatosan eleget tesznek.

Az erőmű jelenleg a Budapesti Erőmű Zrt. tagja, amely három modern, kombinált ciklusú gázturbinás erőművel – Kelenföldi, Kispesti, Újpesti – az áramtermelés mellett Budapest legnagyobb távhő előállítója is, a FŐTÁV beszállítójaként csaknem 144 ezer háztartást, mintegy 500 ezer lakót és 4100 közintézményt szolgál ki. A jelenleg elérhető legmodernebb megoldású zárt ciklusú gázturbinás technológiával üzemel.