Közösen a levegőminőség javításáért

A levegőminőség javítása világszerte egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen a környezeti fenntarthatóság és az emberi egészség szempontjából is kulcsfontosságú. Ennek a küldetésnek a fontosságát hangsúlyozza az ENSZ által létrehozott International Day of Clean Air for Blue Skies (Tiszta Levegő Nemzetközi Napja).

A jeles nap fő üzenete a tiszta, egészséges levegő biztosítása mindenki számára. A levegőtisztaság megőrzésében különböző innovatív megoldásokkal és fenntartható energiafelhasználási modellekkel kíván vállalatcsoportunk részt venni.

Szeptember 7-én ünnepeljük az International Day of Clean Air for Blue Skies-t azaz, a Tiszta Levegő Nemzetközi Napját, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 2019-ben hívott életre. Ez a nap a tiszta levegő fontosságára hívja fel a figyelmet, amely elengedhetetlen az emberi egészség és a környezet megóvásához. A 2024-es év témája a „Fektessünk be a Tiszta Levegőbe”, amely a légszennyezés elleni intézkedésekbe történő befektetések fontosságát hangsúlyozza, amit mi sem támaszt alá jobban, hogy a szennyezett levegő évente milliók egészségét károsítja​ világszerte.

A Veolia elsődleges célja az ökológiai átalakulás támogatása eszközökkel és a természeti erőforrások hatékony és fenntartható hasznosításával. Ennek érdekében folyamatosan fejleszti és korszerűsíti az energiatermelő rendszereit is. Az energiahatékony megoldások nem csak gazdaságilag előnyösek, hanem a környezetvédelem szempontjából is, hiszen csökkentik a károsanyag-kibocsátást és ezáltal mérséklik a légszennyezést. Így például a legmodernebb technológiák használatával biztosítható, hogy az elérhető legjobb fenntarthatósági mutatókkal üzemeljen a vállalat által működtetett minden egyes erőmű és távfűtőmű.

Fenntartható energiatermelés

Az alternatív energiatermelési módszerek, mint például a biomassza hasznosítása, csökkentik a légszennyezést és hozzájárulnak a környezeti terhelés minimalizálásához is. Vállalatunk számos erőművet és fűtőművet üzemeltet, amelyek biomasszával működnek. Tulajdonunkban áll például Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőműve, a pécsi erőmű, amely évente 31 554 távfűtött lakást és 484 intézményi fogyasztót lát el hőenergiával, eközben pedig az országos áramellátásához is jelentős mennyiségű zöldáram előállításával járul hozzá.

A biomassza tágabb értelemben a biológiai eredetű szerves anyagok gyűjtőfogalma. Olyan növények, termések, melléktermékek, növényi és állati hulladékok összessége, amelyek energetikailag is hasznosíthatóak. A biomassza egy olyan megújulóenergia-forrás, amely rendkívül jó fűtőértékkel rendelkezik, emellett pedig környezetkárosító hatással sem bír, hiszen a korszerű technológiák alkalmazásával és a megfelelő szabályozással minimalizálható a légkörbe kerülő károsanyag, a biomassza-tüzelés kevésbé terheli a környezetet, mint például a szén égetése. Mindemellett pedig a növényekből nyert energia klímasemleges, a fotoszintézis során ugyanis a növények szén-dioxidot vesznek fel, majd biomasszává váló részeik égetése során ezt a szén-dioxidot bocsátják vissza a légkörbe, ez a körforgás pedig nem fokozza a globális felmelegedést, hiszen a növényzet ismételten megköti a kibocsátott szén-dioxidot.

Társadalmi projektek

A Veolia nem csak technológiai újításokkal járul hozzá a levegőminőség javításához, hanem edukációs programokkal is segíti a társadalom környezettudatosságának növelését, minden életkorban. A vállalat különböző kezdeményezéseken, CSR-programokon és a támogatásával íródó Körkörös Gazdaság Blog edukációs tartalmain keresztül ösztönzi az energiatudatos gondolkodást és a felelősségteljes energiahasználatot, hiszen az általános levegőminőség javulása mindannyiunktól függ.