Nagy energiaigényű üzem
A Moray Firth-ben található Roseisle szeszfőzde igyekszik kielégíteni a whisky iránt nemzetközi szinten mutatkozó egyre növekvő igényeket. Az üzem prémium minőségű malátát állít elő olyan márkák részére, mint a J&B és a Buchanan’s, és évente 12,6 millió liternyi szeszesitalt készít.
A telephely legnagyobb kihívásai közé tartozott az üzem nagy energiaszükséglete, illetve a whisky lepárlóból származó szennyvíz visszanyerése sem volt megoldott.
Az energiaköltségek és a széndioxid-kibocsátás csökkentése
A kihívással szembenézve a Veolia kifejlesztett egy egyedülálló, innovatív megoldást, amely a következőket foglalja magában:
- üzemanyag előállítása a cefrézés után visszamaradó szilárd malátatörkölyből
- biogáz előállítása a szeszfőzőkben visszamaradó erjedt folyadékból
- gőz előállítása fosszilis tüzelőanyagokból, biomasszából és biogázból
- víz újrahasznosítása
A Diageo hosszabb távú célja energiaköltségeinek csökkentése mellett a szennyvíz visszanyerése és újrahasznosítása a Diageo közeli máltaüzemében, csökkentve ezáltal a helyi víztározótól való függést.
Legfontosabb számadatok
- 320.000 köbméter víz tisztítása és újrahasznosítása a telephelyen
- 135.800 tonna gőz biztosítása évente
- 22.000 tonna emissziócsökkentés
Előnyök az ügyfél számára
- Melléktermékek felhasználása üzemanyagforrásként
- Kisebb víz- és szénlábnyom
- Alacsonyabb energiaköltségek
- Jelentősen csökkenő kiszolgáltatottság a fosszilis üzemanyagárak ingadozásával szemben
Megoldás
- Szerves melléktermékekből származó biogáz visszanyerése
- Biomassza visszanyerése