Innovatív megoldás a kávézacc újrahasznosítására
A hollandiai Joure-ban található üzemében a DEMB (korábban Sara Lee) társaság olyan megoldást keresett, amellyel csökkenthetők az instant kávék és a kávélikőrök előállításához szükséges hatalmas mennyiségű gőz előállítási költségei. Így a Veoliának olyan költséghatékony megoldást kellett kidolgoznia, amely támogatja az üzem növekvő termelési kapacitását, miközben csökkenti szénlábnyomát, és megoldja a termelési folyamatból származó melléktermékek hasznosításának lényeges kérdését is.
Költséghatékony zöld fűtőanyag
Mélyreható tanulmány elvégzése után a Veolia a világon egyedülálló, innovatív szárító- és égetőrendszert fejlesztett ki, melynek során az üzemben keletkezett kávézaccot biomassza kazánban elégetve gőzt állítanak elő. A Veolia megbízást kapott az ipari ellátó berendezések (gőz, sűrített levegő, hideg víz) átfogó műszaki irányítására, valamint a szennyvízkezelésre is.
Wiebe Jongsma
A DEMB hollandiai Joure üzeméért felelős műszaki igazgatója
"A Veolia-projekt előtt két fő energiaforrással rendelkeztünk: földgázzal és kis mennyiségben kávézaccal. A Veoliának köszönhetően immár kevesebb földgázt és több kávézaccot használunk. Ezzel a megoldással 1-2 millió € megtakarítását teszi lehetővé számunkra.”
Előnyök az ügyfél számára
- Kisebb szénlábnyom
- Alacsonyabb energia- és termelési költségek
- A termelőfolyamat melléktermékének újrahasznosítása
- Ipari ellátó berendezések megbízhatósága
Megoldás
- Energiatermelés biomasszából (a termelési folyamat melléktermékéből)
33 000 tonna kávézacc energetikai célú hasznosítása évente
Az üzem CO2 kibocsátásának 70 %-os, 14 000 tonnának megfelelő csökkenése